- https://cookquick.wordpress.com/english-tamil-meaning/
- many many thanks on behalf of all those who cook for home ,family and parties.
- Our hearty thanks to this site for this valuable information,esp. for housewives.
English – Tamil – Hindi Translation
-
Click the links to view the recipes made using the respective ingredient.
English/ஆங்கிலம் Tamil/தமிழ் Hindi/हिन्दी/ஹிந்தி
Asafoetida Perungaayam (பெருங்காயம்) Hing
All Purpose Flour Maida Maavu(மைதா மாவு) Maida
Bay Leaf Birinji illai(பிரின்ஜி இலை) Tej patta
Brinjal/Egg Plant Kathrikkaai(கத்தரிக்காய்) Baingan
Black gram Kadalai Parruppu (கடலை பருப்பு) Channa Dhal
Bitter guard Paavakkaai (பாகற்காய்) Karela
Banana Vaazhai pazham(வாழைப்பழம்) Kela
Black Gram Ulluththam Paruppu (உளுதம் பருப்பு) Urad Dhal
Cashew Mundhiri (முந்திரி) Kaaju
Cinnamon Pattai (பட்டை) Tuji
Carom Seeds Omam(ஓமம்) Ajwain
Clarified Butter Nei(நெய்) Ghee
Cloves Lavangam(லவங்கம்) Lavang
Chayote squash Bangalore Kathirikkai(பெங்களூர் கத்தரிக்காய்) Chow-Chow
Coconut Thengaai Nariyal
Cumin Seeds Jeeragam(சீரகம்) Shah Jeera
Cucumber Vellarikkaai(வெள்ளரிக்காய்) Kakdi
Cabbage Muttai Koos(முட்டை கோஸ்) Patta gobi
Corn Makka cholam(மக்கா சோளம்) Makai
Coriander Powder Dhaniya Podi(தனியா பொடி) Sooka Dhaneeaa
Cilantro Kothamalli(கொத்தமல்லி) Kothameer
Curry leaves Kariveppilai(கரிவேப்பிலை) Kari patta
Cardamom Eelakkai(ஏலக்காய்) Illaaichee
Capsicum/Bell Pepper Kudai Milagaai(குடை மிளகாய்) Simla Mirch
Cottage Cheese Panneer(பனீர்) Panneer
Colocasia/Taro Root Seppangizhangu(சேப்பங்கிழங்கு) Arbi
Cauliflower Cauliflower(காலி ஃலவர்) Gobi
Dry Mango Powder Maangai Podi(மாங்காய் பொடி) Amchur
Dried long pepper Kandan Thippili(கன்டந்திப்பிலி) Pippali
Dried Ginger Chukku(சுக்கு) Saunth
Dried fenugreek leaves Kaaindha Vendhaiya keerai(காய்ந்த வெந்தய கீரை) Kasoori Methi
Drumstick Murungakkaai(முருங்கக்காய்) Shing phali
Fennel Seeds Perunjeeragam/Soombu(பெருஞ்சீரகம்) Badi saunf
Fenugreek Vendhaiyam(வெந்தயம்) Methi
Ginger Inji(இஞ்ஜி) Adrak
Garlic Poondu(பூண்டு) Lasun
Garbanzo beans Kondai Kadalai(கொண்டை கடலை) Kabuli Channa
Gooseberry Nellikaai Amla
Gram flour Kadalai Maavu(கடலை மாவு) Besan
Grapes Dhraatchai(திராட்சய்) Angoor
Green onions Vengaayathaazh(வெங்காயத்தாழ்) Spring onions
Greens Keerai(கீரை) Saag
Green gram Split Pachchai payiru(பச்சைப்பயறு) Moong Chilka
Green gram dhal Payaththam Parruppu(பயத்தம் பருப்பு) Moog Dhal
Green gram Whole Paasi Parruppu(பாசி பருப்பு) Moog Sabut
Green Chilli Pachai Milagaai(பச்சை மிளகாய்) Mirch
Jaggery Vellam(வெல்லம்) Gura
Lemon/Lime Elumichai(எலுமிச்சை) Nimbu
Mango Maangaai/Maambazham Aam
Mint Pudhina(புதினா) Pudhina
Mustard seeds Kadugu(கடுகு) Sarson
Okra/Lady’s Finger Vendaikkaai(வெண்டைக்காய்) Bhindi
Onion Vengaayam(வெங்காயம்) Pyaz
Oil Ennai(எண்ணெய்) Thel
Peas Pattani(பட்டாணி) Matar
Pudding Paayasam(பாயசம்) Kheer
Peanuts Veerkadalai(வேற்கடலை) Moong falee
Black Pepper Milagu(மிளகு) Sanchal
Plantain Vaazhaikkaai(வாழைக்காய்) Kela
Plantain pith Vaazhaithandu(வாழைத்தண்டு) Kele ka guda
Plantain flower Vaazhaippoo(வாழைப்பூ) Kele ka phool
Pineapple Annaasi(அன்னாசி) Ananas
Pickle Uurugaai(ஊருகாய்) Achar
Poppy Seeds Gasagasaa(கசகசா) Khuskhus
Pumpkin Poosanikkai(பூசணிக்காய்) Kaddu
Potato Urulai Kizhangu(உருளைக்கிழங்கு) Aaloo
Puffed Rice pori(பொரி) Murmura
Radish Mullangi(முல்லங்கி) Mooli
Raisins Kaaindha Dhratchai(காய்ந்த த்ராட்சை) Kishmish
Red Chilli Kaaindha Sivappu Milagaai(காய்ந்த சிவப்பு மிள்காய்) Laal mirchi
Rice Arisi(அரிசி) Chaval
Semolina Ravai(ரவை) Sooji
Snake Gourd Pudalangaai(புடலங்காய்) Padval
Serrated gourd/Ridge Gourd Peerkkangaai(பீர்க்கங்காய்) Chinese Okra
Saffron Kungummappo(குங்குமப்பூ) Kesar
Shallots/small onions Chinna Vengaayam(சின்ன வெங்காயம்) Gandana
Spinach Pasalakkeerai(பசலக்கீரை) Palak
Turmeric Powder Manjal Podi(மஞ்சள் பொடி) Haldi
Tomato Thakkaali(தக்காளி) Tamatar
Tamarind Puli(புளி) Imli
Ivy Gourd Kovaikkai(கோவக்காய்) Tinda
Yellow split peas Thuvaram Parruppu(துவரம் பருப்பு) Toor Dhal
Vermicelli Semiya(சேமியா) Seviyan
Wheat flour Godhumai maavu(கோதுமை மாவு) Atta
Yam Karunai Kizhangu(கருணை கிழங்கு) Sooran
Yogurt Thayir(தயிர்) Dahi
Sambar(சாம்பார்) Spicy gravy made of Lentils/Vegetables
Rasam(ரசம்) Soup
Dosa(தோசை) Crispy Crepe made of Rice and Black gram
Poori(பூரி) Deep fried flat bread made of wheat flour
Paratha/Barota(பரோடா) Flat bread fried on the griddle
Roti/Chappaathi(சப்பாத்தி) Flat thin bread made of wheat
Raitha(பச்சடி) Yogurd-based dish containing any vegetable
Pappad/Appalam(அப்பளம்) Sipcy/bland lentil wafers
Idly(இட்லி) Steamed Rice Cake
Thuvaiyal(துவயல்) Spicy paste made of any vegetables/lentils
Kootu(கூட்டு) Thick gravy with a combination of Bengal gram+vegetables/Green gram+vegetables
Poriyal(பொறியல்) Cooked vegetables (grated coconut are added sometimes)
Bajji(பஜ்ஜி) Deep fried crispy vegetable fritters
Bonda(போண்டா) Deep fried crispy lentil balls
Pulav A steamed rice dish made with vegetables/meat in a seasoned broth
Vadai(வடை) Deep fried crispy fritters made with Black gram/Bengal gram
Click the links to view the recipes made using the respective ingredient.
English/ஆங்கிலம் | Tamil/தமிழ் | Hindi/हिन्दी/ஹிந்தி |
Asafoetida | Perungaayam (பெருங்காயம்) | Hing |
All Purpose Flour | Maida Maavu(மைதா மாவு) | Maida |
Bay Leaf | Birinji illai(பிரின்ஜி இலை) | Tej patta |
Brinjal/Egg Plant | Kathrikkaai(கத்தரிக்காய்) | Baingan |
Black gram | Kadalai Parruppu (கடலை பருப்பு) | Channa Dhal |
Bitter guard | Paavakkaai (பாகற்காய்) | Karela |
Banana | Vaazhai pazham(வாழைப்பழம்) | Kela |
Black Gram | Ulluththam Paruppu (உளுதம் பருப்பு) | Urad Dhal |
Cashew | Mundhiri (முந்திரி) | Kaaju |
Cinnamon | Pattai (பட்டை) | Tuji |
Carom Seeds | Omam(ஓமம்) | Ajwain |
Clarified Butter | Nei(நெய்) | Ghee |
Cloves | Lavangam(லவங்கம்) | Lavang |
Chayote squash | Bangalore Kathirikkai(பெங்களூர் கத்தரிக்காய்) | Chow-Chow |
Coconut | Thengaai | Nariyal |
Cumin Seeds | Jeeragam(சீரகம்) | Shah Jeera |
Cucumber | Vellarikkaai(வெள்ளரிக்காய்) | Kakdi |
Cabbage | Muttai Koos(முட்டை கோஸ்) | Patta gobi |
Corn | Makka cholam(மக்கா சோளம்) | Makai |
Coriander Powder | Dhaniya Podi(தனியா பொடி) | Sooka Dhaneeaa |
Cilantro | Kothamalli(கொத்தமல்லி) | Kothameer |
Curry leaves | Kariveppilai(கரிவேப்பிலை) | Kari patta |
Cardamom | Eelakkai(ஏலக்காய்) | Illaaichee |
Capsicum/Bell Pepper | Kudai Milagaai(குடை மிளகாய்) | Simla Mirch |
Cottage Cheese | Panneer(பனீர்) | Panneer |
Colocasia/Taro Root | Seppangizhangu(சேப்பங்கிழங்கு) | Arbi |
Cauliflower | Cauliflower(காலி ஃலவர்) | Gobi |
Dry Mango Powder | Maangai Podi(மாங்காய் பொடி) | Amchur |
Dried long pepper | Kandan Thippili(கன்டந்திப்பிலி) | Pippali |
Dried Ginger | Chukku(சுக்கு) | Saunth |
Dried fenugreek leaves | Kaaindha Vendhaiya keerai(காய்ந்த வெந்தய கீரை) | Kasoori Methi |
Drumstick | Murungakkaai(முருங்கக்காய்) | Shing phali |
Fennel Seeds | Perunjeeragam/Soombu(பெருஞ்சீரகம்) | Badi saunf |
Fenugreek | Vendhaiyam(வெந்தயம்) | Methi |
Ginger | Inji(இஞ்ஜி) | Adrak |
Garlic | Poondu(பூண்டு) | Lasun |
Garbanzo beans | Kondai Kadalai(கொண்டை கடலை) | Kabuli Channa |
Gooseberry | Nellikaai | Amla |
Gram flour | Kadalai Maavu(கடலை மாவு) | Besan |
Grapes | Dhraatchai(திராட்சய்) | Angoor |
Green onions | Vengaayathaazh(வெங்காயத்தாழ்) | Spring onions |
Greens | Keerai(கீரை) | Saag |
Green gram Split | Pachchai payiru(பச்சைப்பயறு) | Moong Chilka |
Green gram dhal | Payaththam Parruppu(பயத்தம் பருப்பு) | Moog Dhal |
Green gram Whole | Paasi Parruppu(பாசி பருப்பு) | Moog Sabut |
Green Chilli | Pachai Milagaai(பச்சை மிளகாய்) | Mirch |
Jaggery | Vellam(வெல்லம்) | Gura |
Lemon/Lime | Elumichai(எலுமிச்சை) | Nimbu |
Mango | Maangaai/Maambazham | Aam |
Mint | Pudhina(புதினா) | Pudhina |
Mustard seeds | Kadugu(கடுகு) | Sarson |
Okra/Lady’s Finger | Vendaikkaai(வெண்டைக்காய்) | Bhindi |
Onion | Vengaayam(வெங்காயம்) | Pyaz |
Oil | Ennai(எண்ணெய்) | Thel |
Peas | Pattani(பட்டாணி) | Matar |
Pudding | Paayasam(பாயசம்) | Kheer |
Peanuts | Veerkadalai(வேற்கடலை) | Moong falee |
Black Pepper | Milagu(மிளகு) | Sanchal |
Plantain | Vaazhaikkaai(வாழைக்காய்) | Kela |
Plantain pith | Vaazhaithandu(வாழைத்தண்டு) | Kele ka guda |
Plantain flower | Vaazhaippoo(வாழைப்பூ) | Kele ka phool |
Pineapple | Annaasi(அன்னாசி) | Ananas |
Pickle | Uurugaai(ஊருகாய்) | Achar |
Poppy Seeds | Gasagasaa(கசகசா) | Khuskhus |
Pumpkin | Poosanikkai(பூசணிக்காய்) | Kaddu |
Potato | Urulai Kizhangu(உருளைக்கிழங்கு) | Aaloo |
Puffed Rice | pori(பொரி) | Murmura |
Radish | Mullangi(முல்லங்கி) | Mooli |
Raisins | Kaaindha Dhratchai(காய்ந்த த்ராட்சை) | Kishmish |
Red Chilli | Kaaindha Sivappu Milagaai(காய்ந்த சிவப்பு மிள்காய்) | Laal mirchi |
Rice | Arisi(அரிசி) | Chaval |
Semolina | Ravai(ரவை) | Sooji |
Snake Gourd | Pudalangaai(புடலங்காய்) | Padval |
Serrated gourd/Ridge Gourd | Peerkkangaai(பீர்க்கங்காய்) | Chinese Okra |
Saffron | Kungummappo(குங்குமப்பூ) | Kesar |
Shallots/small onions | Chinna Vengaayam(சின்ன வெங்காயம்) | Gandana |
Spinach | Pasalakkeerai(பசலக்கீரை) | Palak |
Turmeric Powder | Manjal Podi(மஞ்சள் பொடி) | Haldi |
Tomato | Thakkaali(தக்காளி) | Tamatar |
Tamarind | Puli(புளி) | Imli |
Ivy Gourd | Kovaikkai(கோவக்காய்) | Tinda |
Yellow split peas | Thuvaram Parruppu(துவரம் பருப்பு) | Toor Dhal |
Vermicelli | Semiya(சேமியா) | Seviyan |
Wheat flour | Godhumai maavu(கோதுமை மாவு) | Atta |
Yam | Karunai Kizhangu(கருணை கிழங்கு) | Sooran |
Yogurt | Thayir(தயிர்) | Dahi |
Sambar(சாம்பார்) | Spicy gravy made of Lentils/Vegetables |
Rasam(ரசம்) | Soup |
Dosa(தோசை) | Crispy Crepe made of Rice and Black gram |
Poori(பூரி) | Deep fried flat bread made of wheat flour |
Paratha/Barota(பரோடா) | Flat bread fried on the griddle |
Roti/Chappaathi(சப்பாத்தி) | Flat thin bread made of wheat |
Raitha(பச்சடி) | Yogurd-based dish containing any vegetable |
Pappad/Appalam(அப்பளம்) | Sipcy/bland lentil wafers |
Idly(இட்லி) | Steamed Rice Cake |
Thuvaiyal(துவயல்) | Spicy paste made of any vegetables/lentils |
Kootu(கூட்டு) | Thick gravy with a combination of Bengal gram+vegetables/Green gram+vegetables |
Poriyal(பொறியல்) | Cooked vegetables (grated coconut are added sometimes) |
Bajji(பஜ்ஜி) | Deep fried crispy vegetable fritters |
Bonda(போண்டா) | Deep fried crispy lentil balls |
Pulav | A steamed rice dish made with vegetables/meat in a seasoned broth |
Vadai(வடை) | Deep fried crispy fritters made with Black gram/Bengal gram |
No comments:
Post a Comment