Monday, April 27, 2015

Indian cooking ingredients in Tamil/Hindi/ and English

  1. https://cookquick.wordpress.com/english-tamil-meaning/
  2. many many thanks on behalf of all those who cook for home ,family and parties.
  3. Our hearty thanks to this site for this valuable information,esp. for housewives.

English – Tamil – Hindi Translation

  1. Click the links to view the recipes made using the respective ingredient.
    English/ஆங்கிலம்Tamil/தமிழ்Hindi/हिन्दी/ஹிந்தி
    AsafoetidaPerungaayam (பெருங்காயம்)Hing
    All Purpose FlourMaida Maavu(மைதா மாவு)Maida
    Bay LeafBirinji illai(பிரின்ஜி இலை)Tej patta
    Brinjal/Egg PlantKathrikkaai(கத்தரிக்காய்)Baingan
    Black gramKadalai Parruppu (கடலை பருப்பு)Channa Dhal
    Bitter guardPaavakkaai (பாகற்காய்)Karela
    BananaVaazhai pazham(வாழைப்பழம்)Kela
    Black GramUlluththam Paruppu (உளுதம் பருப்பு)Urad Dhal
    CashewMundhiri (முந்திரி)Kaaju
    CinnamonPattai (பட்டை)Tuji
    Carom SeedsOmam(ஓமம்)Ajwain
    Clarified ButterNei(நெய்)Ghee
    ClovesLavangam(லவங்கம்)Lavang
    Chayote squashBangalore Kathirikkai(பெங்களூர் கத்தரிக்காய்)Chow-Chow
    CoconutThengaaiNariyal
    Cumin SeedsJeeragam(சீரகம்)Shah Jeera
    CucumberVellarikkaai(வெள்ளரிக்காய்)Kakdi
    CabbageMuttai Koos(முட்டை கோஸ்)Patta gobi
    CornMakka cholam(மக்கா சோளம்)Makai
    Coriander PowderDhaniya Podi(தனியா பொடி)Sooka Dhaneeaa
    CilantroKothamalli(கொத்தமல்லி)Kothameer
    Curry leavesKariveppilai(கரிவேப்பிலை)Kari patta
    CardamomEelakkai(ஏலக்காய்)Illaaichee
    Capsicum/Bell PepperKudai Milagaai(குடை மிளகாய்)Simla Mirch
    Cottage CheesePanneer(பனீர்)Panneer
    Colocasia/Taro RootSeppangizhangu(சேப்பங்கிழங்கு)Arbi
    CauliflowerCauliflower(காலி ஃலவர்)Gobi
    Dry Mango PowderMaangai Podi(மாங்காய் பொடி)Amchur
    Dried long pepperKandan Thippili(கன்டந்திப்பிலி)Pippali
    Dried GingerChukku(சுக்கு)Saunth
    Dried fenugreek leavesKaaindha Vendhaiya keerai(காய்ந்த வெந்தய கீரை)Kasoori Methi
    DrumstickMurungakkaai(முருங்கக்காய்)Shing phali
    Fennel SeedsPerunjeeragam/Soombu(பெருஞ்சீரகம்)Badi saunf
    FenugreekVendhaiyam(வெந்தயம்)Methi
    GingerInji(இஞ்ஜி)Adrak
    GarlicPoondu(பூண்டு)Lasun
    Garbanzo beansKondai Kadalai(கொண்டை கடலை)Kabuli Channa
    GooseberryNellikaaiAmla
    Gram flourKadalai Maavu(கடலை மாவு)Besan
    GrapesDhraatchai(திராட்சய்)Angoor
    Green onionsVengaayathaazh(வெங்காயத்தாழ்)Spring onions
    GreensKeerai(கீரை)Saag
    Green gram SplitPachchai payiru(பச்சைப்பயறு)Moong Chilka
    Green gram dhalPayaththam Parruppu(பயத்தம் பருப்பு)Moog Dhal
    Green gram WholePaasi Parruppu(பாசி பருப்பு)Moog Sabut
    Green ChilliPachai Milagaai(பச்சை மிளகாய்)Mirch
    JaggeryVellam(வெல்லம்)Gura
    Lemon/LimeElumichai(எலுமிச்சை)Nimbu
    MangoMaangaai/MaambazhamAam
    MintPudhina(புதினா)Pudhina
    Mustard seedsKadugu(கடுகு)Sarson
    Okra/Lady’s FingerVendaikkaai(வெண்டைக்காய்)Bhindi
    OnionVengaayam(வெங்காயம்)Pyaz
    OilEnnai(எண்ணெய்)Thel
    PeasPattani(பட்டாணி)Matar
    PuddingPaayasam(பாயசம்)Kheer
    PeanutsVeerkadalai(வேற்கடலை)Moong falee
    Black PepperMilagu(மிளகு)Sanchal
    PlantainVaazhaikkaai(வாழைக்காய்)Kela
    Plantain pithVaazhaithandu(வாழைத்தண்டு)Kele ka guda
    Plantain flowerVaazhaippoo(வாழைப்பூ)Kele ka phool
    PineappleAnnaasi(அன்னாசி)Ananas
    PickleUurugaai(ஊருகாய்)Achar
    Poppy SeedsGasagasaa(கசகசா)Khuskhus
    PumpkinPoosanikkai(பூசணிக்காய்)Kaddu
    PotatoUrulai Kizhangu(உருளைக்கிழங்கு)Aaloo
    Puffed Ricepori(பொரி)Murmura
    RadishMullangi(முல்லங்கி)Mooli
    RaisinsKaaindha Dhratchai(காய்ந்த த்ராட்சை)Kishmish
    Red ChilliKaaindha Sivappu Milagaai(காய்ந்த சிவப்பு மிள்காய்)Laal mirchi
    RiceArisi(அரிசி)Chaval
    SemolinaRavai(ரவை)Sooji
    Snake GourdPudalangaai(புடலங்காய்)Padval
    Serrated gourd/Ridge GourdPeerkkangaai(பீர்க்கங்காய்)Chinese Okra
    SaffronKungummappo(குங்குமப்பூ)Kesar
    Shallots/small onionsChinna Vengaayam(சின்ன வெங்காயம்)Gandana
    SpinachPasalakkeerai(பசலக்கீரை)Palak
    Turmeric PowderManjal Podi(மஞ்சள் பொடி)Haldi
    TomatoThakkaali(தக்காளி)Tamatar
    TamarindPuli(புளி)Imli
    Ivy GourdKovaikkai(கோவக்காய்)Tinda
    Yellow split peasThuvaram Parruppu(துவரம் பருப்பு)Toor Dhal
    VermicelliSemiya(சேமியா)Seviyan
    Wheat flourGodhumai maavu(கோதுமை மாவு)Atta
    YamKarunai Kizhangu(கருணை கிழங்கு)Sooran
    YogurtThayir(தயிர்)Dahi
    Sambar(சாம்பார்)Spicy gravy made of Lentils/Vegetables
    Rasam(ரசம்)Soup
    Dosa(தோசை)Crispy Crepe made of Rice and Black gram
    Poori(பூரி)Deep fried flat bread made of wheat flour
    Paratha/Barota(பரோடா)Flat bread fried on the griddle
    Roti/Chappaathi(சப்பாத்தி)Flat thin bread made of wheat
    Raitha(பச்சடி)Yogurd-based dish containing any vegetable
    Pappad/Appalam(அப்பளம்)Sipcy/bland lentil wafers
    Idly(இட்லி)Steamed Rice Cake
    Thuvaiyal(துவயல்)Spicy paste made of any vegetables/lentils
    Kootu(கூட்டு)Thick gravy with a combination of Bengal gram+vegetables/Green gram+vegetables
    Poriyal(பொறியல்)Cooked vegetables (grated coconut are added sometimes)
    Bajji(பஜ்ஜி)Deep fried crispy vegetable fritters
    Bonda(போண்டா)Deep fried crispy lentil balls
    PulavA steamed rice dish made with vegetables/meat in a seasoned broth
    Vadai(வடை)Deep fried crispy fritters made with Black gram/Bengal gram

No comments:

Post a Comment